niedziela, 20 marca 2016

Zielono mi...

Czyli kulinarny post na pierwszy dzień wiosny!
Nie wiem jak u Was, ale u  mnie wiosny póki co nie widać.
Więc wyczarowałam ją sobie na talerzu...
... albo, jak w tym przypadku - w szklankach.
Jak wiadomo, wiosna to czas, kiedy bardzo wiele osób choruje - warto więc pomyśleć o dodatkowej porcji witamin, żeby wzmocnić odporność.


Ja od jesieni co jakiś czas robię zielone smoothie:

składniki:
-garść świeżego szpinaku
-sok wyciśnięty z 3ech pomaranczy
-2 banany
-2 kiwi
-szklanka wody

Taka porcja wystarcza na max. 5 szklanek. Wszystko ze sobą miksuję i dodaję wodę, żeby  rozrzedzić smoothie.
Zamiast szpinaku możecie użyć też jarmużu (trzeba go nieco dłużej blendować), a zamiast soku z pomarańczy - sok jabłkowy.
Polecam - prawdziwa bomba witaminowa! I do tego pyszna ;)


tutaj jeszcze inspiracja, gdyby ktoś miał ochotę na inną wersję:


Przechodząc do wniosny na talerzu - od jakiegoś czasu moim podniebieniem zawładnęła rukola.
Oszalałam na punkcie tej sałatki...
wystarczy wymieszać ze sobą opakowanie rukoli, około pół słoiczka suszonych pomidorów, ząbek czosnku, opakowanie szynki szwarcwaldzkiej i dodać trochę prażonych nasion (ja używam słonecznika, dyni i sezamu)
jako dressing - oliwa + ocet balsamiczny (ja używam jabłkowego).

A na koniec... mniej zdrowy deser ;)
(ale ciągle z elementami zieleni)
czyli biała Pavlova z kiwi, miętą i białą czekoladą ;)

Pozdrawiam ciepło!

12 komentarzy:

  1. Mmm ale pyszności!! Chętnie bym się skusiła na ten koktajl... aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to tak po tych serniczkach ;) Na lekko, na zdrowo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Baardzo apetycznie znowu u Ciebie :)) Ten koktajl mnie kusi ,ale moi domownicy to tak nie za bardzo sa za szpinakiem :)
    Suuper ,ze pasuja Ci wakacje :)) Pozdrawiam Cie Serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko bym zjadła a najbardziej...to ostatnie...ach!

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wsystko piękne i faktycznie wiosenne kolorki. Ostatnio uwielbiam surowke z kapusty pekinskiej i mandarynek. Uboga w składniki ale lubię ją :) co do zdjęć o które pytałaś- to proszę bardzo, bierz które potrzebujesz. Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki koktajl to samo zdrowie :) Lubię bardzo takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie i wiosennie, ale jak dla mnie to Pavlova bije wszystko na głowę :DDD.

    OdpowiedzUsuń
  10. ojejciu jakie pysznośći :)

    OdpowiedzUsuń